Karakteralkotás: Árnyak a régmúltból

Kelt - 2018 márc 28 - Általános, Információk, Karakteralkotás | 30 hozzászólás

fellowship2
Hős játékosainknak ismét hős karakterekre van szükségük! Ha nincs időd vagy kedved saját karaktert alkotni, nem probléma: hamarosan közzé tesszük a választható, előre generált karaktereinket. De ha szeretnétek saját karaktert alkotni az Árnyék a régmúltból játékhoz, ennek sincs akadálya. A következő szabályokat kéretik betartani:

D&D (5. kiadásos) karaktert alkossatok, 10. szintre

A következő kiadványok használhatóak még karakteralkotáshoz:
Player’s Handbook: minden
Elemental Evil Player’s Companion: minden
Sword Coast Adventurer’s Guide: minden. A könyvben leírt karakter opciók világfüggetlen változatait használjátok, mivel nem a Forgotten Realmsen játszunk.
Volo’s Guide to Monsters: a könyvben szereplő kidolgozott játékos fajok (aasimartól tritonig) hozhatóak, ha valakinek ilyen heppje van. A szörnyfajok (bugbear, goblin, hobgoblin, kobold, orc, yuan-ti) nem.
Xanathar’s Guide to Everything: A könyvben szereplő kaszt opciók, varázslatok.
Egyéb kiadványok, kampány-specifikus anyagok, online cikkek és kiegészítők ezúttal nem használhatóak.

Tulajdonságok meghatározása: pontelosztásos tulajdonság meghatározás (vagy a sztenderd sorozat) használható.
HP meghatározása: csak a szintenkénti fix értékek választhatóak, dobni nem lehet.
A háttér fejezet szabályai szabadon használhatóak, de saját, egyéni különleges képességet a háttérhez nem találhattok ki.
Ne felejtsétek röviden, de ügyesen kitölteni a Personality Traits – Ideal – Bond – Flaws részt sem, játék közben kijátszható ügyes ötletekkel.

A vallásos érzelmű karakterek a Greyhawk Pantheonból választhatnak isteneket, domaineket. (PHB 295. odlal, https://en.wikipedia.org/wiki/Greyhawk_deities)

Felszerelés:

A karakterek azokkal a felszerelésekkel kelnek életre, ahogyan a népük hősi emlékművek alapján emlékszik rájuk. Nincs náluk pénz, több zsák felszerelés, málhásszekér, de lovuk lehetett például.

A PHB 145. oldalán lévő páncélok közül mindenki egy tetszőlegeset választhat, amilyet tud használni (proficient) a karaktere.
A PHB 149. oldalán lévő fegyverek közül mindenki két tetszőlegeset választhat, amilyet tud használni (proficient) a karaktere.
A PHB 150. oldalán lévő felszerelések közül mindenki tetszőlegesen válogathat amíg olyasmiről van szó ami valamilyen kívül viselt zsebből kilógva, övbe tűzve, látszik. Hasonlóképpen jöhet jellegzetes hangszer, esetleg jellegzetes tool is.

Ezen felül mindenki egy nagyobb és három kisebb kincset választhat a karakterének az alábbi listákról. Kisebb kincsek többször is választhatóak. Természetesen ezeknek is látszania kell a karakteren.

  Nagyobb kincsek:

Cloak of Protection +1
Helm of Telepathy
Medallion of Thoughts
Ring of the Ram
Ring of Free Action
Stone of Good Luck
Sword of Life Stealing
Vicious Weapon
Weapon +2
Armor +1 (tetszőleges szabályos vért)
Wizard class-al rendelkező karaktereknek: Imp vagy Pseudodragon familiar (nem visszaidézhető, az MM-es különleges képessége érvényesül.)

  Kisebb kincsek:

Adamantine Armor (tetszőleges szabályos vért)
Ammunition +1 (5 db)
Amulet of Proof Against Detection and Location
Bag of Holding
Boots of Striding and Springing
Bracers of Archery
Circlet of Blasting
Cloak of Elvenkind
Decanter of Endless Water
Driftglobe
Eversmoking Bottle
Eyes of Charming
Eyes of Minute Seeing
Eyes of the Eagle
Gloves of Missile Snarig
Gloves of Swimming and Climbing
Gloves of Thievery
Goggles of Night
Hat of Disguise
Javelin of Lightning
Lantern of Revealing
Mithrall Armor (tetszőleges szabályos vért)
Pearl of Power
Periapt of Wound Closure
Potion of Animal Friendship (2 db)
Potion of Climbing (2 db)
Potion of Fire Breath (2 db)
Potion of Hill Giant Strength (2 db)
Potion of Fire Giant Strength
Potion of Invulnerability
Potion of Greater Healing (2 db)
Potion of Superior Healing
Potion of Heroism
Potion of Invulnerability
Quiver of Ehlonna
Ring of Jumping
Ring of Mind Shielding
Ring of Swimming
Ring of Warmth
Ring of Water Walking
Ritual Caster képességgel rendelkező karaktereknek: Minden olyan rituálé rituálés könyvbe írva, melyet a karakter képes lenne használni.
Rod of the Pact Keeper +1
Wand of Magic Detection
Wand of Magic Missiles
Wand of Secrets
Wand of the War Mage +1
Wand of Web
Weapon +1
Weapon of Warning
Wind Fan

Közös csapat tematika:

Karaktereitek az arwhan nép ősi legendáinak hősei, a régmúlt idők mesés bajnokai. No de miféle nép is volt ez a régi arwhan nép, akiket bajnoklotok? Csapatok közös jelentkezése esetén segíthettek nekünk megérteni, mégis milyen időkben éltek is hőseitek. Választásotokat jelöljétek a jelentkezésnél, a jelentkezési lapon!

1. Büszke lovagi kultúra, az igazság bajnokai, elesettek védelmezői
Egy igazi arwhan számára az adott szó szigorúbb kötelék volt, mint a mai népek kacifántos szerződései. Az őszinteséget, a kegyelmet és a közösségért hozott önfeláldozást tartották a legszebb tetteknek a világon. A közmondás szerint előbb találsz nyávogó kutyát, mint becstelen arwhant.
A lélek tisztaságán kívül a környezetük, ruházatuk, felszerelésük tisztaságára, külső megjelenésükre is sokat adtak. Kedveték az ezüst, a platina, az acél és a holdfény árnyalatait.

Patrónus istenük: Heironeous az igazságos, merész, becsületes lovagi példakép.

A nép körében ideálisnak tartott jellem: Törvényes Jó

2. Nomád portyázók, összhangban a természettel (más népekkel kevésbé)
Arwhan népe rettegett, lovas martalócok hadából állt. Törzseikben az élet kemény, de büszke volt. Sosem maradt sokáig egy helyben, rossz nyelvek szerint csak addig tartózkodtak egy területen amíg minden mozdíthatót magukhoz vettek. A magán tulajdon fogalmát nem ismerték. Ha valakinek szüksége volt valamire, magához vette, ha már nem volt szüksége rá, hátra hagyta.
Nem építettek magas várakat és fényes városokat, végtelen síkság volt az uradalmuk. A kultúrájuk írott szó helyett élő történetekben élte túl a generációkat.
Kedvelték a tavaszi természet meleg színeit és rajongtak az állat- és növényvilágból kölcsönzött mintázatokért.

Patrónus istenük: Obad-Hai az erdők szabad őrzője. Druidáik egyszerű szertartásokkal áldoztak a vadon szellemeinek, a csillagoknak, holdnak, napnak, szélnek.

A nép körében ideálisnak tartott jellem: Kaotikus Semleges

3. Nyitott gondolkodású kalmárnép, saját szerencséjük kovácsai
Úgy mondták, egy arwhannak még a haragja is megvehető, megfelelő engesztelő ajándékkal durva vérontás is megbocsátást nyerhetett. Született alkudozók voltak, sikeres kereskedők, sokan pedig tehetséges tovajok vagy szélhámosok. Lenézték a lustaságot, a tétlenséget, de egy jó mulatságot sosem tekintettek elvesztegetett időnek.
Az arwhan népből hiányzott mindenfajta előítélet. Városaikban szívesen fogadtak mindenféle alakot, ha kellően vastag az erszénye. Szégyenteljesnek csak a szegénységet és a nyomort tartották – az efféle embereket kinézték, mert túl ostoba vagy ügyetlen volt ahhoz, hogy megalapozza a vagyonát.
A vállalkozó szellemet sokra tartották, nem voltak restek kockáztatni, ha a nyereség kellően kecsegtető volt. Szeretik a harsányságot, a feltűnést és főleg az aranyat.

Patrónus istenük: Olidammara az arany, a szerencse és a bor istensége.

A nép körében ideálisnak tartott jellem: Semleges vagy mindenféle

4. A világ és a lélek rejtelmeibe merülő, bölcs filozófusok vezette tudósok
Az arwhaniaknál haladóbb gondolkodású népet keresve se lehetett találni. Nem a kard vagy az izmok ereje volt fontos számukra, hanem az éles elme és a tapasztalaton alapuló tudás. Az írást-olvasást szinte az anyatejjel szívták magukba. Sokan közülük a világ egy-egy aspektusának megismerésére tették fel az életüket (mondjuk az állatvilág, a növények, ásványok, csillagok, vagy éppen gépezetek titkait kutatták). Másokat közülük az emberi lélek titkai foglalkoztatták (mondjuk a jóság vagy gonoszság természetén töprengtek, a lélek eredetén, vagy éppen az egyén és társadalom kapcsolatán).
Megfontolt viselkedésük, alapos terveik, fejlett tudományuk, no meg a városaikat védő ravasz labirintusok és hadigépek biztonságos és hosszú életet biztosítottak az arwhaniaknak egy kaotikus világban is.
Külsejükre, a halandó világ hívságaira kevés figyelmet fordítottak. Egyszerű, fehér tóga és saru volt a népszerű viselet. S míg költészetük mély és szívhez szóló volt, balladáikat puritán, dísztelen házak falai között adták elő.

Patrónus istenük: Istus a végzet titokzatos istenasszonya.

A nép körében ideálisnak tartott jellem: vita tárgya, hogy létezik-e Jellem, de leginkább Törvényes Semleges

5. Kíméletlen hódítók, akik a fegyelmet és az erőt dicsőítették
Szemléletük szerint a világ történelme örök kihívások sorozata, melyben az uralkodó népek folyamatosan vas marokkal uralják a csekélyebb népeket, különben maguk is elnyomottakká válnak. A győzelemért nem kell bocsánatot kérni, a vereségért pedig nem lehet. Senki sem születik eredendően erősnek, vagy gyengének, mindenki magának harcolja ki a helyét a világban. A gyengeségre nicnsenek kifogások, és nem érdemel együttérzést.
Művészetükben és öltözködésükben hamar kimerítették vérvörös és a fekete színek felhasználásának minden lehetséges kombinációját.

Patrónus istenük: Hextor a kegyetlen zsarnok, a fáradhatatlan hatkarú harcos.

A nép körében ideálisnak tartott jellem: Törvényes Gonosz

30 Hozzászólás

 1. Szega says:

  Két kérdés:
  A “PHB:minden” azt is jelenti, hogy feat-ek és multiclassing is megengedett?
  Egy csapatból minden karakternek ugyanabból a korszakból kell származnia?

 2. Szega says:

  Mégegy: a Cloak of Resistance az nem Cloak of Protection?

 3. Azalin says:

  1) Warding Bond (Cleric 2) anyagi komponense 2 platina gyűrű, egyenként 50 arany értékben? Ez lehet?

  2) Jól értem, hogy Xanathar’s Guide to Everything-ből a varázslatok nem játszanak?

 4. Glowface says:

  Szega:
  igen, multiclassing és featek megengedettek.
  igen, a csapat közösen választ “tematikát” – vagy nomád a csapat, vagy hősies-lovagi, vagy tudós, stb.
  A Cloak of Resistence az Cloak of Protection. :)

  Azalin:
  1. Főszabályként drága anyagi komponenst nem hordhat magánál a karakter, valószínűleg nem azzal maradt fent a köztudatban. Később persze szerezhet ilyesmit.
  2. De, jöhetnek a varázslatok is!

 5. maszerk says:

  DMG-ből lehet hozni a Death Domain Clericet, pl. Wee Jas (LN deity) hű követőjét?

 6. Glowface says:

  maszerk: igen, tessék.

 7. lizardfolkmage says:

  Egy köpenyt viselhetek a páncélomon kívül? Természetesen úgy, hogy mindkettő látszik.

 8. Callinicus says:

  Igen.

 9. nornwarrior says:

  Wand of Web – az idő, amikor Péter Parker beperelte a D&D-t :D
  Ugye lesznek előre elkészített karakterek? Tényleg azokat mennyire használják ki? Melyik a legjobb PC-s D&D játèk?!? Kösz a választ! :)

 10. Glowface says:

  Hmmm, egyszer valahová, valamilyen rendszerben kéne csinálnom egy bracers of brachiation-ös, wand of webes akrobata-rogue-ot…

  Előkészített karakterek lesznek, kábé egy héten belül várhatóak. Igazából a 2. házi teszt után vagyunk, próbálgatjuk ennek kapcsán a karaktereket is, még finomhangolás, csiszolások vannak hátra.

  A pregen karakterek jellemzően egész komolyan használva vannak. Persze, sokkal több a házilag készült karakter, de elég nagy számban (múltkori játékon a jelentkezők 22%-a) előfordulnak pregenek is. Tipikus demográfia: nem gyakorlott DnD5-özők; magányos csatlakozók egy csapathoz, akik last minute választanak; meg miundig vannak páran, akiknek szimplán megtetszik valami pregen karakter.

  A legjobb PC-s DnD játék a Death Knights of Krynn volt, mert az volt az egyik első, amivel játszottam. Meg az Eye of the Beholder II.
  De a Planescape:Tormentet is szerettem ám.

 11. Callinicus says:

  “még finomhangolás, csiszolások vannak hátra.”
  Ja éppen ABC sorrendbe teszem a 30 spelles cleric, meg az 40+ spelles wizard listáit…

 12. nornwarrior says:

  40+ ? Huh. Jujj. :) Gandalf dob egy hátast ès megy vissza a Roxforti iskolapadban. :D

 13. nornwarrior says:

  Tényleg az alábbi akár megcsinálhatnátok 10-es szintű pc-re:
  Avengers, Justice League, Justice Society of America (kedvenceim, imádom őket), X-Men, Pókember (Glowface előnyben :) , Galaxis Őrzői, Defenders, Defenders of the Earth (Fantommal – vigyázat!) és a Tini Titánok.
  Tudom óriási lenne de…

  Veszettül akarok egy Rozsomákkal ogrét kaszabolni, vagy épp Stormmal goblint sütögetni. :D

 14. Draquar says:

  A Lucky featet a Sage Advice szerint használjátok majd?
  (disadvantageből gy.k. advantage-et csinál)

 15. Callinicus says:

  Nem tudom a Sage Advice mit ír, én úgy szoktam használni, hogy előnyél vagy hátránynál is a 2 dobott kockából az egyiket dobja újra a játékos, és az újradobott kocka értékébe helyettesítheti be a luck-al dobott kockát.
  Szóval ha van egy 3-as és egy 14-es, értelemszerűen a 3-ast akarja majd újradobni. Ha dob helyette egy 18-ast be akarja majd helyettesíteni, tehát lesz egy 14-ese és egy 18-asa. Ez hátránynál 14, előnynél 18.
  Nem szoktunk teljes körű mindenre kiterjedő mesélői kioktatást tartani játék előtt, főleg játékos ligában a mesélőnek megvan a maga szabályértelmezési joga, kétes helyzetekben.
  Én mesélőként (valamiért verseny ligába szoktam kerülni, különös…) el szoktam fogadni, ha valaki játék közben az orrom alá dörgöli a Sage Advice-t.

  40+ spell: Ha jól emlékszem 5 cantrip, minden wizard ritual 5-ös szintig és azon felül 26 spell amit szintből kapott. Sok.

  MARVEL csapatok: Ilyesmire ott a kiváló Marvel Heroic RolePlaying, szerintem találsz rá csapatot. ;-) Egyébként egy darabig nem akarok DnD karaktereket alkotni ez után a 8 után. (Pedig a táborra még 17-eseket kell csinálnom…) DC superherok meg 20-as szinten se igazán jönnének át szerintem DnD-ben.
  Egyébként a félszerzet barbár példa karakter a Leszámolás a Világ Tetején HH-ból kifejezetten rozsomákosnak lett anno szánva. :-) Szóval hajrá, alap motívumokat át lehet venni.

 16. Lendar says:

  Lehet “ugyanaz” a nagy kincs és a kicsi? Értsd: Lehet +1-es a mithral armor?

 17. Callinicus says:

  Szép próbálkozás, de nem, ez határozottan két külön varázstárgy.

  Ugyanígy +1-es Vicious Weapon of Warning sem lehet. :-)

  Tippek:

  Mithral Armor mellé lehet viselni Cloak of Protectiont.

  +1-es Arrow és +1-es Bow legjobb tudomásom szerint stackelődik.

 18. lizardfolkmage says:

  A varázslók varázskönyvében szereplő varázslatok száam hogy van kezelve? Csak annyi amennyit szintekből kap, vagy annyi amennyit kalandjai során szerzett (értsd: az összes)?

 19. Callinicus says:

  Amennyit szintből kap, lásd a példa karaktert amit nem rég publikáltunk. :-)

  Mellé 1 kissebb kincsért az összes rituálét betárazza, nem kevés az.

 20. WarriorofCandy says:

  A Xanathar’s racial featjei nem játszanak?

 21. Callinicus says:

  Hát úgy alakult, hogy azok most nem.

  Majd legközelebb. :-)

 22. WarriorofCandy says:

  Most elrontottátok a karakter ötletem. Ezt még megbosszulom

 23. Glowface says:

  :(
  Amúgy mi volt a Tiltott Koncepció?

 24. zuzmo says:

  A fly speedel rendelkező fajok (aarocka, winged tiefling) tényleg használhatóak versenyen?

  Pajzsot lehet valahogy választani felszerelésnek?

 25. Fari says:

  Üdv Urak!

  DMG Oathbreaker paladin is
  működik?

 26. Callinicus says:

  Fly speed: Kivételesen igen, ne szokjatok hozzá, tudjuk hogy meg fogjuk bánni! :-)

  Pajzs: Ha megnézed a publikált példa karaktereket, (sok kérdésben érdemes lehet útmutatóként tekinteni rájuk!) többnek is van pajzsa. A pajzs tipikus példája a nem drága felszereléseknek, amikkel pózolhatott a karakter szobra. Szóval igen, egyszerűen csak felírod. :-) (Azt viszont elvárjuk!)

  Oathbreaker: Pár kommentel feljebb be lett engedve a Death Cleric szóval igen jöhet az Oathbreaker Paladin is. Asszem ezeket már korábbi HH-kon is beengedtük.

  Összességében nagyjából minden hivatalosan megjelent karakter matéria hozható a Xanatharos common item-ek és feat-ek kivételével. Legközelebbre is kellett hagyni valamit…

 27. Eldoxar says:

  Sziasztok!

  A +os Weaponök lehetnek az alapfelszerelésen felül, vagy pedig mindenképp a két fegyver egyikét erősíti?

 28. Callinicus says:

  Kincsek az alapfelszerelésen felül számítanak.

  Szóval lehet két +1-es longswordod, egy javelin of lightningod, és 2 handaxe-ed például, mint ahogy a half-orc champion példakarakternél van.

 29. KekPafrany says:

  A Xanathar kapcsan mar jott ki egy revised class options kiadvany, az ervenyben van?

 30. Glowface says:

  Nem, Unearthed Arcana nem él, csak végleges javítások erráták.

Válasz

Válasz