Volt egyszer. . . karakteralkotás

Kelt - 2019 szept 12 - Általános, HH Egyszeri Játék, Információk, Karakteralkotás | 11 hozzászólás

cowboy szem
Még pár nap, és indulhat végre a jelentkezés az őszi Hősök Hajnalára. De addig is!
Ha nincs időd vagy kedved saját karaktert alkotni, nem probléma: hamarosan közzé tesszük a választható, előre generált karaktereinket. De ha szeretnétek saját karaktert alkotni, ennek sincs akadálya.

Az alábbi egészen különleges szabályok szerint alkothathatjátok meg ambíciózus gazfickóitokat, a közelgő Hősök Hajnala: Volt egyszer egy vonatrablás kalandra.

D&D (5. kiadásos) karaktert alkossatok, 4. szintre

Használható kiadványok
A következő kiadványok használhatóak karakter-alkotáshoz:

 • Player’s Handbook
 • Dungeon Master’s Guide-ból a Death Domain Cleric és az Oathbreaker Paladin
 • Elemental Evil Player’s Companion
 • Sword Coast Adventurer’s Guide (a könyvben leírt karakter opciók világfüggetlen változatait használjátok, mivel nem a Forgotten Realmsen játszunk)
 • Volo’s Guide to Monsters (a szörnyfajok, mint pl. goblin, orc, vagy yuan-ti nem használható)
 • Xanathar’s Guide to Everything

Egyéb kiadványok, kampány-specifikus anyagok, online cikkek és kiegészítők ezúttal sem használhatóak.

Fajok
Folyamatos fly speeddel rendelkező fajok (például aaracokra, röpképes tiefling variáns) nem hozhatóak.

A világban bizonyos fajokkal szemben lehet némi egyedi előítéletekre számítani a mellékszereplők részéről.

 • Az elfek vad benszülöttek, akik már akkor a prérit járták amikor a civilizáció még a közelben sem járt, és azóta sem integrálódtak be a modern társadalomba.
 • Az orkok egy másik ország fő népcsoportja, errefelé főleg lovas banditákként gondolnak rájuk.
 • A gnómok keletről érkezett, maguknak való népek, furcsa akcentussal beszélik a Föderáció nyelvét, és nem tudni, mit művelnek, amikor nem figyelnek oda a tisztességes népek. Állítólag kutyát is esznek!

Tulajdonságok meghatározása
Pontelosztásos tulajdonság meghatározás (vagy a sztenderd sorozat) használható.

HP meghatározása
Csak a szintenkénti fix értékek választhatóak, dobni nem lehet.

Háttér
Karaktereitek a Banda tagjai, profi gazemberek. Ennek megfelelően kizárólag az általunk megosztott egyedi gazfickó háttereket használhatjátok. KLIKK IDE a letöltéshez.

Mindegyik gazfickó háttér rendelkezik egy szakértelemmel vagy eszköz jártassággal, melyhez a jártasság bónuszának duplája adódik hozzá – ezt [2x prof] felirat jelzi a listában.

A szokásos szabályok szerint, ha a karakter faj/kaszt/egyéb alapon már jártas egy szakértelemben / eszköz használatában, és ugyanez a jártasság járna neki háttérből is, választhat helyette szabadon egy másik szakértelmet / eszközt.

Ezen felül mindenki választhat egy karaktert szinesítő hangszer vagy kézműves szerszám jártasságot.

Felszerelés
A karakterek a következő felszerelésekkel kezdenek.

 • A kasztjából (multiclass esetén az 1. szinten felvett kasztból) jövő kezdő felszerelés. Erről lemondani lehet, beváltani másra nem.
 • Minden eszköz (tool) amiben a karakter jártas és racionálisan magával tudja hordani, lehet a karakternél. Például tolvajfelszerelés, vagy ékszerész készlet igen, de templomi orgona vagy hadihajó nem.
 • Egy szabadon választott párbaj pálca (vagy bot). Ezek szabályait és listáját letölthetitek: KLIKK IDE.
 • 50 arany szabadon elkölthető vagy megtartható pénz. (Hagyományos érméket használnak a Föderációban, Papírdarabokban senki sem bízna meg…)
 • Egy különleges tárgy, a lent található különleges tárgy listánkról. Ha páncélt választasz az lecseréli a kasztból kapott esetleges alap páncélodat.
 • Ízlés szerint dohány, szipák, szivar, pipa, tubák. Ezeknek nincs különleges hatása, de van, akinek jól esik.
 • Egy karakterhez illő hátasállat. A hátasnak játéktechnikailag “riding horse”, “mastiff” vagy “pony” statisztikái lehetnek, de a játékban az állat lehet még bölény, öszvér, vagy szamár is. Nyereg, nyeregtáska, és kantár is jár hozzá.
 • Varázskönyvel vagy rituális könyvel rendelkező karakterek a kasztból járó varázslatokon kívül választhatnak két első szintű, és két első vagy második szintű rituálét a könyvükbe. Csak olyat választhatnak, amit használni is tud a karakter.

Mivel a Föderáció világában nincs puskapor, a páncélzatok, pajzsok nem vesztek ki, kiváló minőségű megmunkált fémekből lehetnek. Az öltözékek viszont általában western jellegűek: poncsók, szombrérók, stetson kalapok, sarkantyús csizmák. S minden meglehetősen poros.

Különleges tárgyak:
Studded leather armor
Splint armor
Breastplate
Any 1 martial weapon
Magnifying glass
Spyglass (szokásosnál törékenyebb)
Spellbook
Healer’s kit

Istenek és Patrónusok
A Föderáció világában angyalokat és szenteket tisztelnek a Mennyek képviselőiként. A papok ugyanannak a hitrendszernek a követői, de védőszentjük különbözik.

A mellékelt dokumentumban találtok domainenként egy-két példa angyalt vagy szentet. Ugyanezen dokumentumban megtaláljátok, a warlock karakterek patrónusai milyen entitások lehetnek. KLIKK IDE.

11 Hozzászólás

 1. Draquar says:

  Pár kérdés a párbaj pálca/bot kapcsán:
  - Sneak attack működik-e vele?
  - Használható-e monk weaponként?
  - Lehet-e kensei weapon?
  - Használható-e off-hand weaponként?
  - Crossbow Expert, Sharpshooter, Spell Sniper feattel lehet-e használni?
  (Szerintem igen, de néhol magyarázatot igényel a pontos mechanika.)

  Előre is köszi a válaszokat!

 2. Glowface says:

  Köszönjük a kérdést!
  Kiindulási pontok:
  – a támadó dobás nélküli pálcák abszolút nem működnek fegyverként;
  – a támadó dobásos pálcával távolsági fegyveres támadást végzel (bár mágikus hatásnak is számít)
  – de nem az Attack akcióból, hanem varázstárgy használat akcióból, így bár támadással jár a használata, de nem lehet támadás helyett használni,
  – és ne is számít varázslásnak vagy mágikus támadásnak.
  Így:
  1. Sneak attack, Sharpshooter működik vele (ezekhez elég ranged weapon attack-ot végezni).
  2. Nincs light propertyja, meg nem lehet dual-wieldelni (nem Attack akciós, nem lehet támadás helyett használni).
  3. Hasonlóképpen, Crossbow Experttel sem működik (nem crossbow, és nem attack action).
  4. Nem működik sajna Spell Sniperrel sem, nem varázslat, nem magic attack (hanem weapon attack), bár mágikus hatásnak számít. (Így pl. előnnyel dobja ellene a mentődobását, akinek spell resistance van).
  5. Nem monk fegyver. Tudja monk is használni (mint mindenki), de nincs rajta a monk listáján. Plusz ha rajta lenne is, nincs olyan monk képesség, ami különösebben tudná hasznosítani a pálcát mint monk fegyvert (amúgy sem erőből támadsz vele, Attack akcióra nem jó, a sebzésed úgyis d4 vagy jobb vele).
  6. Kensei távolsági fegyvernek egy konkrét fajta támadó-dobásos pálca lehet választható akár.

  Szóljatok, ha van még kérdés, elég sokat teszteltük a pálcákat, de abszolút nem biztos, hogy midnen eszünkbe jutott!

 3. Valdar27 says:

  “Varázskönyvel vagy rituális könyvel rendelkező karakterek a kasztból járó varázslatokon kívül választhatnak két első szintű, és két első vagy második szintű rituálét a könyvükbe. Csak olyat választhatnak, amit használni is tud a karakter.”

  Ez nem teljesen tiszta.
  - Az ilyen könyvekkel rendelkező karakterek alatt azt értjük, akik ezt választották különleges tárgyként, vagy bárkit (pl egy wizard alapból kap varázskönyvet, rá is vonatkozik?)
  - Két első, és két első vagy második szintű rituálé? Ez azt jelenti, hogy összesen 4 rituálé, amiből 2 biztos első szintű, másik 2 lehet 1-2. szintű?
  - Csak olyat választhatnak, amit használni is tud a karakter, vagyis a saját class spelljei közül? Mert ha nem spellcaster választja a könyvet, akkor ez így semmissé teszi az egész ötletet. Vagy ez alatt azt értitek, hogy képesnek kell lennie akkora szintű spellt használni? (tehát pl egy 2-2 szint kombinációs multiclassnak nincs lehetősége lvl 2-es spellre?)

  Köszi előre is a felhomályosítást.

 4. Callinicus says:

  Az extra rituálék alapvetően arra hivatottak, hogy kicsit több féle varázslata lehessen a Wizardnak, BookLocknak és a feates ritual castereknek.

  Ha olyan karakter választja a varázskönyvet aki nem tudja használni, annak aligha lesz hasznos és varázslatokat se kap bele.

  (tehát pl egy 2-2 szint kombinációs multiclassnak nincs lehetősége lvl 2-es spellre?)
  Csak a Ritual Caster feates karakter tud ilyen kombináció mellett 2-est felírni.

  Ha valakinek a választott spellbook a második könyve, abba is megkapja a +4 rituálét. Lehet, hogy vette vagy “találta” valahol a könyvet. :-) (Booklocknak ebben a formában nem hasznos, mert neki csak a Book of Shadowsa jó.)

  Olyan mód nem jut eszembe, hogy valaki könyves ritual caster legyen, és ne kapjon képességből könyvet a játéktól, de ha mégis van, csak nem gondoltam rá, ott a lehetőség a könyvre.

 5. alien24 says:

  Kérdések merültek fel :)

  Van lasszó? Ha igen, hogy müködik?
  A Silence kiüti e a “pisztolyokat”?

 6. Glowface says:

  A párbajpálcák aktivizálásához kell varázs-szó, szóval silence-ben nem használhatóak.
  Lasszó: ugyanúgy működik, mint a Net, de a hatótáv lehet 5/25 láb.

 7. alien24 says:

  Felmerült még a varázslók részéről az a kérdés, hogy a varázslat, aminek a komponense drágább, mint hogy beszerezzék a felszerelés listából, azzal mi lesz? Pl Identify (100 gp pearl) vagy Chromatic orb (50 gp gem)?

 8. Callinicus says:

  50 gp gem pont beszerezhető. ;-)

  50 gp-nél drágább komponensel nem lehet jönni.

 9. Rhadul says:

  Kérdésem lenne a jártasságokkal kapcsolatban. A Rabló háttér kétszeres proficienciát ad Intimidation checkekre, ez azt jelenti, hogy kétszer adom hozzá a jártassági bónuszt? Minden Intimidation checkre igaz ez? A leírás kicsit homályos.
  A leírás szerint:

  De a rabló egyik szakértelme ill. eszköz jártassága sem igényel Intimidation checket. A rabló nem használhat 2x proficienciát?

  Kapcsolódó másik kérdésem: ha félorkot akarok játszani rabló háttérrel, akkor két forrásból is kapok Intimidation jártasságot. A szabályok szerint ilyenkor elcserélhetem a háttérjártasságomat egy másikra – de akkor elveszítem a 2x proficienciát is?

 10. Rhadul says:

  Edit: bocsi, a HTML egy kissé ellenem fordult. Ezt próbáltam idézni:

  “Mindegyik gazfickó háttér rendelkezik egy szakértelemmel vagy eszköz jártassággal, melyhez a jártasság bónuszának duplája adódik hozzá – ezt [2x prof] felirat jelzi a listában.”

 11. Glowface says:

  Szevasz!
  Igen, minden Intimidation tulajdonságpróbához a proficiency bonus kétszerese adódik hozzá, azaz +4.
  A fél-orkos helyzetben szerintem bocsánatos bűn, ha a háttér kétszeres szakértelmét megtartod, és mellette felveszel még egy skill jártasságot.

Válasz

Válasz